Treceți la conținutul principal

O iubire lipită cu scotch e un fel de cutie în care îţi

torni zilele mărunte cu toate ale lor: spălatul pe dinţi şi privitul somnoros în oglinda care-ţi râde ironic în faţă - "tot tu? mai schimbă-ţi, Doamne iartă-mă faţa asta ponosită!", băutul pe fugă al ceaiului din cana pe care ai primit-o, cândva, de la iubitul tău, unde, un păun imperial îşi împrăştie ochii pe toată suprafaţa dându-ţi şansa de a fi regină măcar aşa, îmbrăcatul pe fugă, rochiile prea strâmte pentru trupul tău ce se pregăteşte de menopauză şi-n care kilogramele îşi cam fac de cap în ultima vreme, apoi pantofii - veritabilii tăi pantofi pe care-i priveşti dintr-o parte până-n momentul în care te cerţi cu tendoanele tale numai să le fie bine în culorile aşternute pe tocuri de 10 cm. Momentul unic e acela când închizi uşa casei, bagi repede cheia în buzunar şi-ţi aminteşti pe scara blocului că ai uitat să-i mulţumeşti Lui că vezi şi azi lumina zilei. Aşa că stângaci, să nu scapi poşeta şi punga de gunoi pe care o balansezi în containerele mai înalte decât tine, faci semnul crucii şi mergi mai departe. El ce-o fi făcând? Nu mai ştii nimic despre. Cu siguranţă liniştit în cazonul unei vieţi pe care, n-o înţelege, dar o acceptă. E ca melcul trăgând după el căsuţa, gata oricând să-i fie fărâmiţate visurile - în fond e riscul lui dacă trece strada şi merge prea încet. Lucrurile se precipită, vrei multe şi mult, dar nu uiţi niciodată să priveşti zâmbind spre bătrâna de la scara trei care păstoreşte un cârd de pisici. Ai spune că cei care vorbesc cu animalele au o doză de scrânteală, însă mulţi nu ştiu ce gust al naibii de rău are singurătatea. Ai vorbi până şi cu un melc, numai să-ţi deschidă uşa. Duci cum o cămilă seceta zilei, vorbeşti în stânga şi-n dreapta, în fond cuvinte sunt făcute să circule. Te întorci la pereţii tăi cu pânze adunate de ici colo, atingi stereotip câteva taste şi priveşti lumea - ce mare e lumea în care iubirile au forme de melci, scoici, meduze, raci - toate într-o incertitudine numită mare. Nu poţi citi, câtă vreme stai culcată pe pat, aşa că, hai, copăcel, urneşte-ţi mintea să lucreze - face bine mai târziu când vei vrea pe la 80 şi să ştii unde-i toaleta şi cum te cheamă. Oare el ce-o fi mai făcând? probabil şi-a pus iubirea la păstrare într-o cutie pe care a lipit-o cu scotch. Ce l-ai mai rupe tu!! Mereu rupi câte ceva: mâţa-n două, gura târgului şi iubirile incerte. Ştiu, niciodată nu-ţi place incertitudinea! Tu sari destul de repede, crezi că orice e posibil, apoi te desumfli ca un balon care a fost umflat pe rând de mai multe guri şi uită să zboare. Tu-l împingi de la spate şi el? nimic!! E târziu. În colţul din stânga camerei te înghesui tu şi Dumnezeu. Pe El nimeni nu are cum să ţi-l fure şi nici nu pleacă de lângă tine... rola lui de scotch e bună doar să bandajeze pe ici-colo rănile sufletului. E chiar târziu şi pescăruşii ţipă nebuni... undeva, departe, cineva caută capătul unei benzi adezive... s-a lipit prea mult de rolă... mai bine fără!!!
Ana Sofian

După ce aţi trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveţi foarte mulţi ani în faţă şi pentru că nu puteţi lua cu voi nimic atunci când vă duceţi, n-are rost să mai fiţi preocupaţi să economisiţi. Aşadar, cheltuiţi banii pe care i-aţi pus deoparte, faceţi excursii, cumpăraţi ce vă face plăcere şi dăruiţi ce vă puteţi permite. Nu vă gândiţi să lăsaţi chiar tot ce-aţi agonisit copiilor şi nepoţilor, pentru că, nu-i aşa? nu vreţi să-i transformaţi în nişte paraziţi care aşteaptă cu nerăbdare ziua în care veţi muri.
Costel Zăgan

Dumnezeu l-a creat pe om, munca l-a... recreat.
George Budoi

Nu cred că ai ajuns atâta de versat încât să ne tragem de şiretlicuri.
Constantin Ardeleanu

Toate formele exterioare de schimbare aduse de războaie, de revoluţii, de reforme, de legi şi ideologii au eşuat complet în a schimba natura de bază a omului şi prin urmare, a societăţii.
Valentin Ursu

Iluzia apare atunci când îţi cauţi identitatea în trecut, când crezi că tu eşti trecutul tău. Cealaltă iluzie apare când îţi cauţi împlinirea în viitor: "Trebuie să devin ceva anume, să devin mai întreg; într-o zi, voi ajunge acolo."
Traian Abruda

Alegere, Ai?! Da, chiar aşa, şi ce anume e alegerea decât situaţia în care gândul din stânga numit "eu" îl alege pe dracu de gând din dreapta. numit "viaţa". Ce parodie e asta, pe cine încercăm să prostim? Noi credem că alegem viaţa şi de fapt tot ceea ce poate alege gândul sunt alte gânduri care ca orişice gând doar apare în viaţă, nu are nici o tangenţă cu viaţa. Nu ai observat asta? Mintea a scris mii de cărţi şi a făcut mii de filme despre puterea "alegerii", dar viaţa chiar acelor oameni care vorbesc sau scriu despre asta continuă să fie de rahat. Pentru că ei sunt naivi şi dau crezare nenorocitului de gând în loc să fie viaţa. E tipul acela, Dale Caragiale care a scris şi a ţinut mii de seminarii despre cum să îţi faci prieteni, era unul din cei mai amabili oamenii din SUA dar a murit singur. Pe cine dracu încearcă să prostească gândul? Că viaţa nu se lasă chiar deloc prostită de ea.
Atmaji Maharaj

Oare ce a făcut ca să merite să-l părăsesc? Oare a încetat să mă mai iubească?... vai, nu, iar eu îl înşel... şi cu cine. Dumnezeule mare! cu cine?... cu un om pe care nu-l cunosc de loc... care mă cucereşte cu bogăţia sa... şi care poate mă va face să plătesc scump această glorie pentru care îmi jertfesc dragostea. Ah! deşartele floricele care mă cuceresc... fac ele cât cuvintele minunate ale iubitului meu, cât jurăminfile sfinte de a mă îndrăgi pe veci... cât lacrimile simţămintelor pe care le-nsoţeau... O, Doamne! câtă căinţă dacă voi fi înşelată!
Dumitru Sârghie

Pe Calea Credinţei nu este nevoie de vorbe mari ci de fapte concrete!
Ioan Hapca

Gemeoss

Cum e stăpânul, aşa e şi sluga. Dezvoltarea condiţiilor necesare pentru existenţa unui

proletariat numeros, puternic, concentrat şi conştient merge mână în mână cu dezvoltarea condiţiilor necesare pentru existenţa unei burghezii numeroase, bogate, concentrate şi puternice. Friedrich Engels Singuri ne construim limitele de care apoi ne lovim, mirându-ne de ce ne doare. Şi-atunci, fără să vrei, te cauţi de fericire. Ea începe numai acolo de unde simţi că eşti liber să fii tu însuţi. Sorin Şomandra Toata viaţa, în tine au trăit două persoane. Una este eul, vorbăreţ, pretenţios, isteric, calculat; cealaltă este fiinţa spirituală ascunsă, de a cărei voce liniştită şi înţeleaptă rareori ai ascultat. Sogyal Rinpoche În fond şi eu sunt o sculptură. Marcel Fiorini Ca să cumpărăm trup, ne vindem sufletul. George Geafir Când ai pisică bătrână, şoarecii-n casă-şi fac stână. Gheorghe Rădac

Cu una, cu două, feciorul de împărat nu se urnea însă din loc. Vorbele zburară

în vânt şi iscusinţele rămaseră lucru fără treabă. Vremea trecea, ziua se apropia, era mâine-poimâne, şi feciorul de împărat nu se depărta de lângă soţia sa. Când vitrega văzu că acuma nu e încotro, îşi puse piatră pe inimă şi trimise carte, ştire şi veste la frate-său, a cărui împărăţie era vecină, spuse cum şi ce, şi grăi două-trei vorbe, ca să vină cu oaste şi voinici şi să cheme pe feciorul de împărat la război. Asta era una, bună şi cea din urmă. Nici nu rămase în zadar. Feciorul de împărat sări cuc de mânie când îi veni vestea că acum nu e bine, că iaca cum şi ce, şi cum că oştile vrăjmaşilor sunt pe cale să vină, să intre şi să fie precum de mult n-a mai fost... Bătaie adică, bătaie grozavă, bătaie între doi împăraţi! Văzu şi el că acuma nu e încotro, că n-are decât să facă ce e de făcut. Aşa sunt feciorii de împărat! Oricât de în drag şi-ar păzi nevestele şi oricât de-a dor ar aştepta să-şi vadă feţii, când aud de bătaie, li se zvârcoleşte inima în trup, li se frământă creierii...

Trebuie să mă cunosc. Trebuie să ştiu odată sigur cine sunt şi ce vreau. Am

amânat mereu lucrul acesta, pentru că mi-era teamă. Mi-era teamă că nu voi izbuti să-mi luminez sufletul sau că lumina ce va aluneca asupra-i să nu mă îndurereze. Eu mi-am închipuit anumite lucruri despre mine însumi. Ce se va întâmpla dacă acestea nu există aievea? Dacă ele n-au fost decât o părere? Mircea Eliade Nu ştia de ea însăşi nimic. Nici despre oameni nu ştia mult. Dar purta în ea neliniştea unei alte meniri, turburătoare şi inconştientă: îşi purta "femeia". Elena Albu Nu-i frumos să-ţi arăţi rănile în faţa nimănui, ci să ţi le oblojeşti când eşti singur şi chiar cicatricile să le ascunzi de ochii lumii. Ileana Vulpescu Când fiul vostru va împlini 16 ani, duceţi-l pe munte. În acea linişte infinită, urechea sa va desluşi curând o voce care încă nu ajunsese până la el. Jacques Chevalier Nu există nicio cale onorabilă de a ucide, nicio modalitate blândă de a distruge. Nu este nimic bun într-un război, excepţie făcând sfârşitul său. Vasile Iuşan Dacă un c...

Nimeni nu se poate dezvinovăţi spunând că el nu-L poate vedea şi că

nu-L poate cunoaşte pe Dumnezeu, când lucrările Sale grăiesc aşa de puternic despre Domnul, când sunt atâtea mărturii atât din afara noastră, cât şi din lăuntrul nostru. Şi când gândurile noastre care între ele se învinovăţesc sau se dezvinovăţesc, ele însele sunt o mărturie puternică din lăuntrul nostru. Care dintre noi se poate dezvinovăţi că nu L-a putut vedea şi simţi atât în afară, cât şi în lăuntrul său pe Dumnezeu? Traian Abruda Don Quijote a dat dovadă de mult spirit în materie de femei! Janet Nică Rugăciunea care iese din sufletul omului intră la inima Celui care a creat toate lucrurile! Ioan Hapca Dacă prima zi a lunii iulie este ploioasă, va ploua vreme de încă patru săptămâni. Cornelia Georgescu Dragostea este un joc în doi, iar uneori în trei sau mai mulţi... Viorel Birtu Pîrăianu Cică fiecare om e un roman neştiut, nescris, de nepătruns. Harry Ross Anii petrecuţi în întuneric, în căutarea asiduă a unui adevăr pe care-l simţi, dar nu-l poţi exprima, dorin...

Toate relaţiile adevărate trebuie să fie construite pe fundamentul acceptării şi iubirii sinelui.

Acesta este gestul spiritual primordial, cel care deschide uşa înspre intimitate şi apropiere potenţială. Paul Ferrini Pacea poate suna simplu - un singur cuvânt frumos - dar pentru a-l realiza este nevoie de tot ceea ce avem, fiecare calitate, fiecare putere, fiecare vis, fiecare mare ideal. Yehudi Menuhin Există un hotar firav între muzica interesantă şi auto-îngăduinţă. Larry Mullen Jr. Regretul întruchipează autodistrugerea, iar uitarea lui reprezintă recidiva. Alexandru Vintea Recunoştinţa e bogăţie, văicăreala sărăcie. Doris Day

Eugenismul naţional se referă la influenţele care sunt controlabile din punct de vedere

social şi de care depinde starea naţiunii. Existau două tipuri de influenţe: cele care afectează rasa însăşi şi cele care afectează sănătatea ei. Marius Turda Boala unui om se măsoară prin frecvenţa cuvântului "viaţă" din vocabularul său. Oana Frenţescu O, Marie, zămislită fără de păcat, roagă-te pentru noi, păcătoşii care venim la tine! Amin. Paulo Coelho De ce nu "azi"?! Gândeşte- te că poate să nu mai fie şi mâine... Magdalena Dorina Suciu Un intelectual este cineva a cărui minte se veghează pe ea însăşi. Albert Camus Faceţi doar lucrurile care consideraţi cu adevărat că merită. Este extrem de important să fiţi fericite, dar nu uitaţi şi de cei din jur, nu sunteţi singure pe lume, iar dacă oferiţi dragoste şi fericire, aceste lucruri se vor întoarce înapoi către voi şi doar aşa veţi avea terenul propice pentru a ajunge o persoană de succes. Augustin Jianu Dacă ai de ales între două lucruri şi nu te poţi decide, ia-le pe ambele. Angela Marinescu...

Ai răbdare până în seara de dinaintea premierei. Nimic nu stimulează mai bine inspiraţia decât

nevoia, indiferent dacă este vorba de prezenţa unui copist care aşteaptă să-i dai notele sau de ţipetele unui impresar care îşi smulge părul din cap. Pe vremea mea, toţi impresarii din Italia aveau deja chelie la treizeci de ani... Am scris uvertura la "Coţofana hoaţă" chiar în seara premierei, la teatru, unde am fost ţinut prizonier de director, sub supravegherea unui maşinist de pe scenă care primise ordin să arunce manuscrisul meu pe geam, pagină cu pagină, copiştilor ce aşteptau să-l transcrie. În lipsa paginilor, urma să mă arunce pe mine pe fereastră. Llelu Nicolae Vălăreanu Vai autorului care nu seamănă cu scrisul său, - şi vai poetului care nu seamănă cu versul său. Nichita Stănescu Gândurile pe care le emitem şi cuvintele pe care le rostim dau naştere experienţelor cu care ne confruntăm. Louise L. Hay Fiecare loc de muncă îşi lasă reziduurile sale, un pic de cunoştinţe suplimentare, un nou set de aptitudini. Joel Edgerton Banii părinţilor voştri nu vă rep...

Sunt un francez catolic cu rădăcini armeneşti, soţia mea este suedeză protestantă, am

un cumnat algerian, care este musulman şi un nepoţel evreu. Ne înţelegem bine pentru că nu discutăm despre religia celuilalt, ci o respectăm. Charles Aznavour Nu m-am măritat niciodată, fiindcă n-am simţit nevoia. Am trei animale de casă, care-mi ţin perfect loc de soţ. Am un câine, care sforăie toată noaptea, un papagal care înjură măcar o dată pe zi şi un motan care vine foarte târziu acasă, seară de seară. Paul Constantin Speranţă. Credinţa fermă în ziua când, pe cerul nostru va străluci soarele dreptăţii. Monica Trif Dă-i femeii frâu liber şi ochelarii de cal îţi vor fi de mare folos. Grigore Drăgan Pentru a fi fericit, este esenţial să ai ceva de iubit, ceva de făcut şi ceva spre care să năzuieşti. William Blake

Se poate întâmpla orice, oricând. Poţi să ai o singură relaţie timp de

zece ani sau poţi să ai şaptezeci de relaţii într-un an. Cred că trebuie să faci exact ceea ce simţi, atâta vreme cât nu îi lezezi pe cei din jurul tău. Bobby Păunescu Partea vânoasă a minţii, ca să spun aşa, este mult mai dezvoltată în timpul iernii; cea cărnoasă, în vremea verii. Ar trebui să zic că iarna a dăruit oasele şi tendoanele literaturii, iar vara, ţesuturile şi sângele. Valeriu Stancu Viaţa este calea spre eternitate. Ovidiu Kerekes Nu natura o face pe femeie mai frumoasă, ci dragostea. Charles Baudelaire Tot ce te înconjoară te poate ajuta sau te poate trage înapoi. Tu alegi. W. Clement Stone

O eroare tipografică s-a strecurat într-o zi într-o publicaţie social-democratică. În reportajul cu privire la

o anumită solemnitate, se putea citi: "Am remarcat, printre cei prezenţi, pe Alteţa sa, Kornprizul" (în loc de Kronprinz, prinţul moştenitor). A doua zi, ziarul a încercat să dea o rectificare; scuzându-se pentru eroarea sa, scria: "fireşte, am voit să spunem Knorprinz" (de asemenea, în loc de Kronprinz). Vorbim, în aceste cazuri, de un geniu rău care trage sforile greşelilor de tipar, de spiriduşul din caseta tipografică, expresii care depăşesc semnificaţia unei simple teorii psihofiziologice a erorilor de tipar. Al. Popescu-Negură Există o linişte a cerului înainte de furtună, a pădurii înainte de ploi, a mării înainte de reflux, a fiinţei înainte de iubire... Romano Battaglia Fericirea desenată pe chipul de înger al unei femei se arată bărbatului ca un miraj la orizont topindu-se în culorile deşertului. Marius Torok Dorinţa de a fi iubit pentru ceea ce eşti în tine însuţi este o reflectare a Inimii lui Dumnezeu care se oglindeşte în inima noastră. Willi...